Les universitats espanyoles (a través de la CRUE), el CSIC i Banc Santander han constituït el FONDO SUPERA COVID-19, amb 8,5 milions d’euros, dirigit a finançar programes, projectes col·laboratius i mesures de suport a l’Educació Superior per minimitzar l’impacte de la crisi provocada pel coronavirus en els àmbits sanitari, educatiu i social.
.
La gestió d’aquest Fons es realitzarà mitjançant una Comissió Conjunta composta per representants de CRUE i de Santander Universidades. Els principis d’actuació d’aquesta Comissió són:
.
- Agilitat – S’afavoriran projectes que estiguin en marxa, que ja compten amb finançament competitiu i l’execució estigui en marxa o sigui imminent.
- Transparència – Des de la Comissió Conjunta es recomanaran possibles enfocaments, integracions o modificacions que puguin facilitar l’èxit de les propostes.
- Impacte – S’afavoriran projectes que puguin oferir resultats d’alt impacte per a pal·liar la crisi.
- Obertura – S’afavoriran projectes col·laboratius entre universitats, el CSIC i altres agents, com ara centres de recerca, empreses, etc.
.
Es defineixen tres línies de finançament prioritari:
1) Investigació.
Centrada en finançar projectes d’investigació que ajudin a comprendre el virus SARS-CoV-2 i a combatre la malaltia que provoca la COVID-19, per tal de millorar la situació sanitària, social i econòmica que està provocant la pandèmia. En aquesta línia es preveu: el finançament addicional per a projectes ja finançats en convocatòries competitives d’agències i institucions nacionals o internacionals que estiguin actualment en desenvolupament, per tal de complementar o reforçar els seus objectius, i el finançament de projectes nous de recerca que s’emmarquin dins d’una sèrie de línies prioritàries definides en la convocatòria.
.
2) Projectes d’impacte i rendibilitat social.
En aquesta segona línia es finançaran projectes l’objectiu dels quals sigui analitzar els efectes de la malaltia COVID-19 amb una metodologia multidisciplinària, incloent les ciències socials, humanes, del comportament i jurídiques, amb l’objectiu de pal·liar les conseqüències. En aquesta línia es preveuen projectes com ara el desenvolupament, producció i millora d’equipaments i productes sanitaris homologables per a la lluita contra la COVID-19, estudis i projectes de recerca amb perspectiva de gènere sobre l’impacte econòmic i social de la crisi i estudis i investigacions en gestió de crisi.
.
Per a les dues línies anteriors, és requisit indispensable que cada sol·licitud compti com a mínim amb la participació de dues universitats. En els projectes podran participar universitats que no formin part de Fons, sempre que la coordinació li correspongui a una universitat integrant del mateix. Es valorarà positivament la interdisciplinarietat el consorci i podran participar en els consorcis, a més de les universitats, altres centres de recerca, actors del Sistema Espanyol de Ciència i Tecnologia i / o empreses.
.
3) Enfortiment de la capacitat TIC del sistema universitari espanyol.
Es finançarien accions coordinades per a tot el sistema universitari espanyol (SUE) centrades en enfortir i complementar l’activitat docent no presencial en un marc d’equitat per a tots els estudiants.
S’estableixen com a objectius estratègics prioritaris donar resposta al col·lectiu d’estudiants que es troben dins de la denominada bretxa digital amb solucions tecnològiques estandarditzades, millorar l’estabilitat dels sistemes informàtics que actualment estan disponibles per a les universitats, desenvolupar solucions tecnològiques d’avaluació, així com mètodes i sistemes de seguiment d’activitat docent des de plataformes digitals i promoure iniciatives per a la formació en competències digitals del PDI, el PAS i els estudiants. En aquesta línia, el Fons no estableix crida pública, ja que les seves accions seran dutes a terme per totes les universitats del SUE, a través de la coordinació de Crue-TIC.
Aquesta convocatòria està dirigida a el conjunt de centres de el CSIC i universitats adherides al Fons i a qualsevol institució pública i privada, sempre que participi en col·laboració amb universitats adherides i / o el CSIC i aportin valor a el desenvolupament de el projecte. Totes les propostes han de ser liderades o coordinades per una universitat del Fondo o centre del CSIC. Les propostes que es remetin per a la seva avaluació s’han d’adequar a la situació d’emergència generada per la pandèmia, pel que han de permetre una implantació i posada en marxa immediata o ja estar en curs en el Sistema Nacional de Salut i en els col·lectius socials a els que s’atengui, tenint com a prioritat la consecució de resultats concrets, primerencs i aplicables a la situació actual. La durada dels projectes serà preferentment d’un any i, excepcionalment, podran ser de dos anys si es justifica adequadament.
S’ha encomanat a Crue Universitats Espanyoles la gestió de la convocatòria dels projectes associats al FONDO SUPERA COVID-19.
Crue Universitats Espanyoles llançarà la convocatòria en els pròxims dies.