Ja fa temps que es parla de la Tecnologia Profunda com allò que ha de contribuir a resoldre problemes rellevants de la humanitat (per exemple, pandèmies com el Covid-19). La Deep Tech es defineix com aquella tecnologia que té un gran impacte però requereix temps, esforços i diners per assolir la maduresa necessària per ser aplicada. Les startups del futur es dediquen a la Deep Tech i la Deep Tech és el canal a través del qual molts dels resultats de la recerca pública arriben a les persones.
Són doncs de Deep Tech moltes de les propostes que es troben en els camps de la biotecnologia i la biomedicina, la intel·ligència artificial, la robòtica, els nous materials, la fotònica, l’electrònica, la imatge mèdica, etc. etc. La Deep Tech queda doncs lluny de les startups d’internet o les apps.
Dèiem que la Deep Tech té les seves arrels en la recerca. Per suposat, també a les tesis doctorals. La Universitat de Girona, a través de l’OITT, posa en marxa un programa per desenvolupar i portar al mercat i a la societat tecnologia Deep a través de la creació d’empreses, pensant en els doctorands de darrer any o que acaben de llegir la seva tesis doctoral. A la UdG, es llegeixen unes 120 tesis doctorals cada any.
El DEEP TECH INITIATOR és un programa de 30 “pastilles” de 2 hores de durada cadascuna, que es desenvoluparà en 10 setmanes (a partir del mes d’octubre). El programa es situa entre la tesis doctoral i una acceleradora. Recordem que les acceleradores són aquells programes públics i privats que ajuden a fer créixer les empreses tecnològiques. Solen tenir una durada d’entre 3 i 5 mesos.

Els doctors recents o els quasi-doctors que s’inscriguin al programa aprendran com es comercialitza una tecnologia sofisticada. El programa tractarà -entre d’altres- aquests temes:
- Què és la Tecnologia?
- La tecnologia a les empreses tradicionals
- La R+D a les empreses tradicionals
- El Corporate Venturing: l’eina que tenen les empreses tradicionals per treballar amb startups
- Com poden les empreses tradicionals identificar startups
- Varis exemples d’empreses tradicionals
- La investigació en el sector públic
- Projectes de recerca
- Mitjans de protecció: Patents, propietat intel·lectual, marques, etc.
- La transferència de tecnologia per patents
- Les spinoffs
- Les oficines de transferència de tecnologia
- Què són les startups?
- Què és la Deep Tech?
- Per què si Deep-Tech i per què no una app o un ecommerce?
- Com creix una empresa de biotecnologia?
- Com creix una empresa d’intel·ligència artificial o de robòtica?
- El procés d’inversió i de dil·lució
- El pacte de socis
- Els inversors més propers
- Les acceleradores
- Models de negoci
- Com es valora la tecnologia?
- Com es valora una startup?
- Per què he de créixer? m’ha de comprar una gran corporació tradicional?
- Els unicorns
- Els supermercats globals de la tecnologia
- Ecosistemes emprenedors
La Universitat treballa aquest programa des de l’OITT en col·laboració amb l’Escola de Doctorat i amb implicació de diversos vicerectorats. Farem difusió del programa en les properes setmanes. Però si ets un doctor o un quasi-doctor i tens ja interès en saber-ne més, escriu un mail a cap.oitt@udg.edu