Com sabeu, el passat 16 d’octubre es va constituir la Xarxa de Promoció de la R+D+I de la UdG.
La Xarxa està formada per totes aquelles persones de perfil tècnic de la Universitat de Girona (unes quaranta) que gestionen i promouen – majoritàriament des dels propis grups de recerca- la recerca i la transferència a la UdG.
La Xarxa vol ser una eina de creixement dels tècnics de suport a la recerca i transferència de la universitat. En aquests tres mesos des de la primera sessió hem pogut aprendre de diferents actors del sistema de recerca. Us resumim les sessions realitzades:
- En la sessió del 16 d’octubre, vàrem conèixer les tres grans visions dels membres de la Xarxa, formada pels tècnics de l’Oficina d’Investigació i Transferència Tecnologica, els Promotors dels Grups de Recerca i els promotors dels Campus Sectorials.
- El 6 de novembre, el director del Barcelona Supercomputing Center, el Josep Maria Martorell, ens va dedicar una hora per explicar-nos el model de recerca que utilitza BSC, un centre de recerca amb unes característiques molt especials, un centre que actualment compta amb 722 persones treballant-hi, incloent entre elles els investigadors col·laboradors de la UPC. D’aquestes, 562 correspon al personal científic i la resta és la gent de gestió. Va sobtar sentir que pertanyen a 49 països diferents! En Josep Maria va informar-nos que el pressupost del centre és de 39,3 milions d’euros, dels quals 7,2 són finançament estructural (aportat pel govern de l’estat i per la Generalitat) i els altres 32,1 milions són competitius.
- Aquell mateix dia, els membres de la Xarxa varen entrar en detall als continguts de l’intranet de l’OITT per tal fer més àgil les tasques del dia a dia.
- El dia 20 de novembre ens va visitar el Sr. Jordi Picas, director d’Innovació de la cooperativa Suara, en la qual treballen 4.219 persones. La cooperativa té uns ingressos anuals de 97 milions d’euros, derivats de l’atenció a milers de persones. En Jordi va fer èmfasis en el Suara Lab, el seu laboratori d’innovació social. No podem reproduir aquí la xerrada d’en Jordi però ens va sobtar la quantitats d’activitats d’innovació que duen a terme. Un sol exemple dels molts que va explicar: Laif es una startup que ha participat en el seu programa d’incubació que desenvolupa un detector automàtic de caigudes, una eina vital per aquelles persones grans de les que Suara té cura.
- El mateix 20 de novembre, es va aprofitar la reunió de la Xarxa per assistir a la xerrada del Sr. Julio Bravo, de la Subdivisión de Coordinación y Evaluación de l’Agencia Estatal de Investigación del Ministerio de Ciencia e Innovación, qui va explicar tot allò que s’havia de tenir en compte per demanar un projecte a la convocatòria “Generación de Conocimiento”
- El 4 de desembre, la Sra. Aïda Díaz de l’AGAUR ens va introduir les novetats del nou Programa Horizon Europe, corresponent al període 2021-27.
- El mateix dia, l’Edith Llobet de l’OITT va explicar quin és el procés de gestió d’un conveni i d’un contracte article 83
- El 18 de desembre, l’Esther Badosa de CIDSAV i en Francesc Montero de l’Institut de la Llengua i la Cultura Catalanes varen exposar la seva experiència com a promotors, en àmbits diferents, un tecnològic i l’altre humanístic.
- El mateix dia, vàrem aprendre quan es necessari en els projectes de recerca obtenir el vistiplau del Comitè d’Ètica i Bioseguretat de la Recerca de la UdG amb la seva presentació gràcies al seu equip.
- Hem començat l’any amb una jornada on hem conegut l’Institut d’Investigació Biomèdica de Dr. Josep Trueta (IDIBGI), amb la presentació de la Dra. Míriam Gironès.
- També vàrem conèixer com la Universitat Politècnica de Catalunya crea spinoffs i motiva els seus investigadors a transferir els resultats de la recerca. Va ser el Sr. Manel Arrufat, del Servei de Gestió de la Innovació d’aquella universitat, qui ens ho va explicar.
Aquest 2021, continuarem organitzant sessions i jornades que ajudin a promoure la R+D+I de la Universitat de Girona.