La igualtat de gènere, la diversitat i la inclusió són una prioritat política de la UE i contribueix de forma directe a l’objectiu 5 de desenvolupament global sostenible de les Nacions Unides.
Per aquest motiu esdevé un dels principis transversals del programa Horizon Europe, i la Comissió Europea (CE) ho tindrà en compte de diferents maneres: a nivell de programa, en la seva implementació, en la selecció dels tòpics per incloure en els programes de treball i en establir els criteris individuals per a la selecció de propostes.
Aquesta prioritat transversal s’estructura en 3 nivells:
- Com a (nou) criteri d’elegibilitat per accedir a finançament: les entitats públiques, centres de recerca i universitats, de països UE i associades HEU, hauran de demostrar tenir un Pla d’Igualtat de Gènere (Gender Equality Plan) a partir del 2022;
- La integració de la dimensió del gènere en el contingut de la RI (Integration of the gender dimension into RI content): a diferència de l’H2020 on aquesta qüestió només s’havia de tractar en tòpics predeterminats (flagged), a HEU la dimensió de gènere s’ha d’abordar de forma automàtica i obligatòria per part de totes les propostes presentades a qualsevol de les convocatòries, excepte per tòpics pels quals el Programa de Treball indiqui el contrari.
- Assegurar l’equilibri de gènere en els equips del projecte (Ensure gender balance in research teams): l’equilibri de rols i la seva distribució entre homes i dones en l’equip d’implementació del projecte es tindrà en compte en l’avaluació de propostes com a criteri de desempat. Tindran prioritat aquelles propostes que demostrin haver involucrat un 50% de dones/homes en òrgans de decisió del consorci.
També cal tenir en compte que la CE té com a objectiu incrementar el numero de dones en els panells d’avaluació de propostes.
Dimensió de gènere a la RDI & Equilibri de gènere i d’oportunitats
Cal fer la diferència i no confondre entre dos conceptes quan es redacta una proposta:
- la dimensió del gènere en la RDI (Gender dimension into RI content): fa referència a tenir en compte el sexe i el gènere en tot el procés de desenvolupament de RI
- la qüestió d’equilibri de gènere i igualtat d’oportunitats (Gender balance and equal opportunities) entre els membres dels equips de recerca del projecte.
- La dimensió del gènere en les activitats de RDI (Gender dimension into RI content)
El motiu per adreçar la dimensió de gènere és contribuir a la qualitat científica dels resultats obtinguts i a la rellevància social del coneixement generat per la recerca (ajuda a entendre les necessitats diferents dels homes i dones, els seus comportaments i actituds diferents); tanmateix, contribueix a generar productes i serveis més adaptats a les necessitats reals, generant així nous potencials mercats.
En aquesta dimensió, s’ha de tenir en compte que:
- El sexe fa referència a la biologia, a característiques anatòmiques i fisiològiques. Això pot tenir impacte en el disseny de productes, sistemes i processos. Les diferències en base al sexe es rellevant per a molts projectes RDI.
- El gènere fa referència a normes socioculturals, identitats, relacions que categoritzen les persones i estructuren societats i organitzacions.
La dimensió del gènere en les activitats de RDI (Gender dimension into RI content) és una qüestió que s’ha d’abordar de forma automàtica i afecta a tots els tòpics, especialment del Pilar II, excepte s’indiqui el contrari (deixen d’existir els “gender-flagged” tòpics del programa Horizon 2020). Si per contra, es considera que el gènere no és rellevant per la recerca proposada, els sol·licitants ho han d’argumentar. Aquest tema s’ha de tractar en l’apartat d’excel·lència, en el subapartat 1.2 de metodologia, dedicant un mínim de mitja pàgina.
Recomanacions:
- explicar com es té en compte la dimensió de gènere en el contingut de la recerca proposada; concretament, explorar si els resultats afecten de forma diferent a dones i a homes o a grups d’homes i dones, a nens o nenes.
- especificar quines són les diferències i, si fos rellevant, incloure estudis específics de gènere en la proposta (inclòs el cost associat).
- Incloure especialistes en gènere en l’equip de recerca i, si fos rellevant, preveure també formació especifica sobre la dimensió del gènere en la recerca proposada, amb l’objectiu d’ajudar als altres membres de l’equip a desenvolupar i compartir expertesa sobre gènere en relació al projecte.
- Si es considera que la dimensió de gènere es irrellevant per a la recerca proposada, cal justificar els motius
- Equilibri de gènere (gender balance)
L’equilibri de gènere s’entén a dos nivells:
- A nivell d’entitat participant: a partir del 2022, per ser elegibles totes les entitats públiques han de disposar d’un Pla d’Igualtat de Gènere que compleixi determinats requisits. Aquest requisit s’ha d’omplir en el Form A de la proposta. La UdG el va aprovar el 29/04/2021 i es pot consultar aquí.
- A nivell de projecte, assegurar l’equilibri de gènere en els grups de recerca que implementaran el projecte. S’ha de tractar de forma específica en la proposta (secció 3 d’implementació, en coherència amb la secció 1 d’excel·lència), quan s’explica l’estructura del pla de treball. També queda reflectit en la Part A, al completar el llistat de personal investigador participant de cada entitat.
Recomanacions:
- impulsar que el lideratge de projectes o de paquets de treball, les tasques de representació o de presa de decisió en el consorci, els càrrecs de responsabilitat en òrgans de gestió del projecte, o els membres en el comitè consultiu, siguin paritaris (el més proper al 50% dones-50% homes)
- especificar les tasques de les quals seran responsables en l’execució de les activitats RDI
- utilitzar una gràfica per mostrar la presència de gènere i el nombre de dones i homes, així com l’edat
La Secció d’Europeus de l’OITT hem penjat a la intranet una sèrie d’eines de suport i tractament d’aquest aspecte durant la redacció de propostes: Enllaç a la Intranet (cal identificar-se com a membre UdG per accedir a la Intranet).