El nou Horizon Europe s’ha redissenyat, ara amb 3 pilars, integrant les missions i amb una major orientació a la innovació. La innovació té un pilar propi anomenat Innovative Europe, amb tres grans blocs:
- El Consell Europeu d’Innovació (EIC, per les sigles en anglès)
- Els ecosistemes d’innovació. L’objectiu essencial és connectar a nivell europeu els ecosistemes locals.
- El Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT)
El pressupost total per a aquest tercer pilar dedicat a la innovació és de més de 10.000 milions d’euros en el període 2021-2027, incloent 500 milions per als ecosistemes d’innovació. Les dues primeres són actuacions noves (tot i que, l’EIC té ja proves pilot realitzades i un dels seus programes es basa en el SME Instrument). L’EIT existeix des de 2008.
En aquest post parlem únicament del Consell Europeu d’Innovació, que s’ha presentat aquesta setmana.
Consell Europeu d’Innovació (EIT)
El EIC o European Innovation Council vol ajudar a la generació d’innovació disruptiva en el continent, a través d’un conjunt d’instruments que segueixen una seqüència, des de la generació fins al mercat passant per la validació i la demostració.
EIC té tres instruments essencials, que corresponen a tres fases diferents de desenvolupament de les innovacions i tecnologies disruptives:
1) el EIC Pathfinder, que s’orienta a generar tecnologies innovadores des de la R+D . En aquest cas, el finançament s’atorgarà a consorcis, com a mínim de tres membres, que podran ser universitats i centres de recerca i empreses. En determinats casos, es permetran consorcis de dos membres o fins i tot sol·licitants individuals. El programa té dos enfocaments: 1) Un model open o lliure, en el que són els sol·licitants els que exposen el repte a solucionar i 2) Un model orientat a reptes.
Una gran part del finançament del Pathfinder es distribuirà en la modalitat “Open Funding “. És a dir, les temàtiques no estaran predefinides. Podrà presentar-se a aquest instrument qualsevol proposta d’innovació i tecnologia disruptives que pugui suposar un impacte en el seu àmbit. En aquest cas, les ajudes podran ser de 3 milions d’euros.
Una altra part del finançament del Pathfinder es dirigirà a determinats reptes, els 5 següents:
- El repte de la consciència en intel·ligència artificial.
- Eines per mesurar i estimular l’activitat del teixit cerebral
- Teràpies cel·lulars i gèniques
- Noves rutes per a la producció d’hidrogen verd
- Materials sintètics biològics
Els ajuts per a projectes Pathfinder orientats a reptes podran arribar als 4 milions d’euros.
2) el EIC Transition, orientat a validar tecnologies i a desenvolupar plans de negoci per a aplicacions específiques. EIC Transition finança activitats d’innovació que van més enllà de la prova experimental en laboratori. Dona suport per tant la maduració i la validació de la nova tecnologia, tant al laboratori com en entorns reals d’aplicació. Finançarà per tant prototips, models, formulació, proves d’usuari, desenvolupament d’un business case, definició d’un model de negoci …
En aquest cas, no es requereixen consorcis, les sol·licituds poden ser individuals. EIC espera que algunes de les sol·licituds arribin d’aquells que en el passat recent han gaudit d’ajudes Pathfinder, FET o ERC Proof Concept. A través d’aquest tipus d’instruments que financen estadis previs, poden haver-se generat resultats interessants per a ser avançats cap al mercat. És també un instrument dissenyat per ajudar a un grup de recerca a avançar cap a la creació d’una spinoff.
EIC Transition funcionarà també en les dues modalitats, Open o conduïda, mitjançant Reptes. Els reptes de l’instrument Transition seran els 2 següents:
- Medical Technology and Devices: from Lab to Patient
- Energy harvesting and storage technologies
Els beneficiaris d’un Transition hauran d’estar, a l’acabar el projecte, a punt per a la següent fase, que pot ser la sol·licitud d’un EIC Accelerator, buscar inversors, establir acords de llicència de la tecnologia desenvolupada o qualsevol altra ruta al mercat.
3) el EIC Accelerator (l’antic SME Instrument, però ara amb equity), que donarà suport a empreses (pimes, startups, spinoffs i, en casos excepcionals, petites empreses de mitjana capitalització) per comercialitzar i escalar innovacions. També el Accelerator funciona en dues modalitats, Open i Reptes. Els reptes de l’instrument Accelerator seran els 2 següents:
- Strategic Digital and Health Technologies
- Green Deal innovations for the Economic Recovery
Les aportacions d’aquest programa Accelerator tenen un doble component: subvenció i participació en equity , a través d’EIC Fund. Sota determinades condicions, l’ajuda podrà ser només per subvenció (amb els esquemes grant only i grant first). En tots els casos , el suport financer directe es complementa amb serveis d’acceleració empresarial.
Les convocatòries estan ja obertes i els pressupostos assignats (només per a 2021!) Són els següents:
- Pathfinder Open: 168 milions
- Pathfinder Challenges: 132. milions
- Transition Open: 59,6 milions
- Transition Challenges : 40,5 milions
- Accelerator Open: 592 milions (143 a través de Next Generation)
- Accelerator Challenges: 495 milions ( 248 a través de Next Generation)
En total, 1.487 milions d’euros.
Resumim les dates de les convocatòries 2021 en el gràfic incorporat a aquest post.