Dies enrere, a la sala de premsa del govern català veiem la notícia següent: Tot un conjunt d’agents -ben bé una trentena- del sistema científic català treballen en la identificació de diversos i complementaris contra el Covid-19.
La nota de premsa destacava varis casos. Per exemple,
- L’equip liderat per la professora ICREA Núria Montserrat de Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) ha identificat un fàrmac capaç de bloquejar els efectes del virus SARS-CoV-2.
- El projecte RiPCoN DE L’Institut de Recerca Biomèdica (IRBB)realitza un estudi computacional de les interaccions entre el coronavirus i les cèl·lules humanes per tal d’identificar fàrmacs ja comercialitzats o en desenvolupament que puguin combatre l’expansió del virus.
- L’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) duu a terme un estudi per a la identificació dels anticossos de pacients que s’han recuperat de COVID-19 com a punt de partida d’una nova teràpia contra SARS-CoV-2, basada en la producció i administració d’anticossos específics contra el virus.
- L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), en col·laboració de RemAbTherapeutics i IrsiCaixa, busca identificar un potencial fàrmac basat en glicopolímers que ataqui els anticossos humans que ajuden el SARS-CoV-2 en la infecció.
- El projecte coordinat pel Dr. Joan Seoane del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) investiga l’anticòs terapèutic anti-LIF MSC1 com a tractament potencial per a COVID-19.
- Les investigadores Maria J. Buzon i Meritxell Genescà del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) estudien si el SARS-CoV-2 podria ser susceptible a l’acció de l’àcid làuric.
- Des de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (FLS), adscrita a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, es duu a terme un assaig clínic per avaluar l’eficàcia d’una estratègia preventiva per reduir la transmissió del coronavirus i la incidència de la COVID-19 en la població durant un brot, administrant un antiviral.
- Els investigadors Joaquim Segalés i Albert Bensaid del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA-IRTA) tenen una recerca per crear anticossos, fàrmacs i una vacuna contra el coronavirus.
- La producció d’antígens seleccionats de SARSCoV-2 usant tecnologies derivades de plantes (i a més curt termini en el llevat Pichia pastoris) és una iniciativa del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG).
- Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), l’Institut Germans Trias i Pujol (IGTP) i l’Hospital Germans Trias i Pujol segueixen l’estratègia debloquejar una proteïna viral clau en la infecció (la proteïna S) amb l’objectiu d’impedir l’entrada del SARS-CoV-2 a les cèl·lules humanes.
- Els investigadors Josep F. Nomdedeu i Sílvia Vidal de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Sant Pau (IIB Sant Pau) estudien els anticossos contra el SARS-CoV-2 a la sang de professionals sanitaris per definir la resposta immune eficaç contra la Covid-19.
- Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC) duu a terme una investigació sobre els marcadors genètics i epigenètics de susceptibilitat d’entrada i evolució simptomatològica de la COVID-19, i la relació entre el coronavirus i la immunosupressió.
.
La Universitat de Girona, en aquesta relació dels millors exemples de la recerca catalana en temes relacionats amb el Covid-19, està representada per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI). Aquest Institut de la UdG treballa per identificar fàrmacs IECA (inhibidors de l’enzim convertidor dangiotensina) ja en circulació que disminueixin l’activitat de l’enzim ACE2, la molècula per la que s’internalitza el coronavirus. L’equip liderat pel professor de la UdG Dr. José Manuel Fernández-Real cerca contribuir a la disminució de casos greus per coronavirus i, en conseqüència, de la mortalitat que s’hi associa.