La Secció d’Impacte d’una proposta al Prgograma Marc de Finançament europeu de la RDI és potser la més complicada d’abordar de forma correcte, però és clau per fer guanyadora una proposta excel·lent.
La millora de la transferència dels resultats i coneixements generats en l’activitat de recerca, en forma de serveis, processos i/o productes nous o millorats, amb un impacte real en la societat, ha estat quasi sempre un dels punts febles i una assignatura pendent en tots els anteriors programes marc. És l’anomenada “valley of death” o la barrera entre la RDI que genera solucions/tecnologies i la seva incorporació en la societat.
La CE vol corregir aquesta problemàtica amb un canvi en la filosofia i la lògica del contingut i de la implementació del programa marc, passant d’una orientació del programa cap a l’activitat (activity-oriented) a una orientació en la qual l’impacte passa a ser el motor del programa (impact-driven). Per aquest motiu, vol promoure aquelles idees capaces de produir un canvi real en la societat, perquè ajudin a solucionar reptes/necessitats existents i que, finalment, contribueixen a acomplir les prioritats polítiques de la UE i els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible).
Per tant, per convèncer als equips avaluadors de la CE durant el procés d’avaluació a finançar una acció RDI i garantir així l’impacte de la inversió de la UE en RDI, les propostes han de presentar l’impacte potencial de la seva idea a llarg termini, no només a nivell científic i tecnològic, sinó també social, econòmic i ambiental.
L’estructura de la secció d’impacte varia en funció de la tipologia de l’instrument de finançament (RIA, IA, CSA, etc.), fet que també afecta el pes dels criteris d’avaluació relacionats amb l’impacte.
A grans trets, la secció d’impacte d’una proposta del programa marc s’estructura en 3 seccions principals:
- Project’s pathway to impact
- Measures to maximize the impact
- CANVAS summary (en propostes co·laboratives)
NOVETATS INTRANET
A la carpeta d’Impacte a l’apartat de Gestió de la Recerca de la Intranet de la UdG, carpeta Suport a ajuts europeus i internacionals UdG, hi trobareu algunes presentacions de seminaris que us ajudaran a redactar la secció d’impacte de la vostra proposta europea:
- Presentació dins de les jornades Formación Horizonte Europa (organitzada per Red OE-CRUE Universidades i impartida per Blanca Rodríguez, cap d’equip de Projectes Europeus de ZABALA)
- Presentació dins del cicle Los Lunes de CDTI-SOST (organitzada per CDTI-SOST Brussel·les, impartida per Cristina Garrido NCP per Horizon Europe i Lucía Iñigo Paarman, CDTI)
- Formació Deal successfully with the Impact in Horizon Europe (organitzat per OpenCosmos, impartida per Nikolaos Floratos)
RESERVEU AGENDA!
Us avancem que el proper dimecres 5 d’octubre 2022 organitzarem a la UdG un seminari online impartit per una experta del CDTI per explicar la Secció d’Impacte punt per punt, amb exemples pràctics.
Ens podeu fer arribar els vostres comentaris i suggeriments a european.office@udg.edu