Des de la Fundació MWCapital i del seu programa The Collider ens informen de que s’ha obert la convocatòria 2020 del programa. La convocatòria és una gran oportunitat per totes aquelles investigadores i investigadors que en algun moment heu tingut en ment la creació d’una empresa per explotar una tecnologia.
L’organització busca científics compromesos amb la seva proposta i a la que hi puguin dedicar esforços en els propers temps (però no necessàriament han de ser els IPs dels grups).
Les propostes han de ser d’algun dels àmbits verticals de Salut, Indústria 4.0, Energia i Mobilitat i en aplicacions de Internet of things, IA, Blockchain, XR/3D, 5G, Medical Devices, Nous materials, Robòtica i hardware. Enguany es seleccionaran fins a un màxim de quinze (15) projectes científics. Es pretén que responguin a reptes sectorials de la indústria. Disposen d’1,4 milions d’Euros, amb una possibilitat de finançar en metàl·lic fins a 50.000 Euros per projecte.
The Collider és doncs un programa d’acompanyament, assessorament i finançament.
Sol·licituds fins al 31 de maig.
Les fases del programa són les que indiquem més avall.

1) Fase 1: Setembre-desembre 2020: Validació tecnològica en construcció d’equips (científics + emprenedors en el seu àmbit). En aquesta fase es procedirà a la creació d’equips multidisciplinaris per als projectes en què l’avaluació del comitè avaluador sigui favorable, i s’incorporaran perfils emprenedors de negoci, que es validaran amb la institució i el grup de recerca. Tindràs també el nostre acompanyament al respecte.
Durant aquesta fase rebries: acompanyament d’un mentor especialitzat, suport del personal del programa, accés a un grup d’advisors reputats en emprenedoria, visibilitat en l’ecosistema de la MWCapital, validació de l’estat de l’estratègia de comercialització de la propietat intel·lectual de la tecnologia, 2.000 € (IVA exclòs), per despeses associades a la participació del grup de recerca durant la totalitat del programa
2) Fase 2: Gener-Març 2021: Identificació i validació de la oportunitat de negoci i especificació del pla d’acció. En aquesta fase, el més important serà trebalar per aconseguir dues (2) cartes de compromís d’agents rellevants en la indústria per realitzar proves pilot durant la Fase 3 i validar el producte mínim viable (MVP), basat en la metodologia Lean Start-up i Business Model CANVAS (Des de l’OITT també et podem ajudar al respecte) . Al final d’aquesta fase s’haurà de defensar el projecte davant d’un comitè d’experts en inversió, que serà l’encarregat de decidir la seva continuïtat i la posterior constitució com a societat.
Durant aquesta fase rebries: Introducció a l’ecosistema MWCapital, suport en la creació d’equips, accés a talent emprenedor, mentoratge pel que fa al lideratge d’equips i capacitat per aconseguir fons públics i privats, més de 100 hores de serveis formatius d’emprenedoria, més de 30 xerrades inspiradores amb experts de la indústria, emprenedors en sèrie i inversors professionals (business angels) o institucionals (fons de capital risc), així com accés a un grup de mentors reputats i amb experiència demostrable en emprenedoria. Addicionalment el projecte gaudiria d’un espai d’incubació a les oficines de mVenturesBcn, situades al Pier 01, a Barcelona ciutat.
3) Fase 3: Creació de l’Empresa de Base Tecnològica (EBT) / Spin-Off. Si tot va bé, es constituiria l’empresa en coordinació amb la UdG, i es procediria, e més, a fer proves pilot per contrastar el MVP.
Durant aquesta fase rebries: Acompanyament en la constitució de la societat, incloent-hi el cost d’estructuració de l’operació, la redacció de pactes de socis (en coordinació amb la UdG), la supervisió dels contractes de llicència de la transferència de tecnologia (en coordinació amb la UdG) i la redacció del contracte de préstec participatiu convertible entre la societat i mVenturesBcn (fins a 50.000 Eur, segons projecte), assessorament expert en captació de fons per realitzar rondes de finançament, accés preferencial a la xarxa d’inversors i venture capital de la MWCapital.
Al final, es crearia una Empresa de Base Tecnològica com a Societat Limitada, on l’equip emprenedor tindria un 70% de les participacions (25% científics + 45% emprenedors), un 20% la Fundació MWC i un 10% la UdG, com sol ser habitual i ja et vam explicar. A més, la idea seria explotar una tecnologia sorgida del grup afí als àmbits abans comentats i alineada amb els reptes industrials.