En el programa marc de finançament de la RDI, Horizon Europe, la Comissió Europea (CE) identifica una sèrie de qüestions transversals, rellevants per a tots els projectes de recerca, indistintament de l’àmbit científic. Entre elles, estan la ciència oberta, la dimensió de gènere en la RDI (a part de la igualtat de gènere i la inclusió) i l’ètica i la integritat en la recerca.
La CE té en compte aquestes qüestions transversals durant la implementació del programa, quan selecciona els tòpics per incloure en els Programes de Treball on es publiquen les convocatòries i, també, a l’hora d’avaluar les propostes presentades en aquestes convocatòries.
Per tant, en el moment de preparar una proposta, s’han de tenir en compte aquests aspectes transversals i tractar-los de manera adequada, adaptats a les particularitats de la recerca i dels objectius del projecte. No existeix un model estàndard de com incloure’ls a cada proposta ni tampoc és l’objectiu de la CE generar models en aquest sentit, l’objectiu és generar consciència sobre la importància d’aquestes qüestions en els projectes de RDI.
Cal remarcar que durant el procés d’avaluació, a més d’avaluar l’excel·lència, l’impacte de la recerca i la qualitat i eficiència de la implementació del projecte, també s’avaluarà el tractament d’aquests aspectes transversals en diferents apartats. Obviar-los comporta una penalització en l’avaluació que pot arribar a la desestimació de la proposta, quan es tracta d’una qüestió transversal marcada com a obligatòria en la descripció de la convocatòria. Per posar alguns exemples, la publicació en accés obert i l’accés obert a les dades de recerca generades pel projecte (que comporten la presentació d’un pla de gestió de dades) són pràctiques obligatòries; o tenir en compte la dimensió del gènere en les propostes de RDI afecta a totes les convocatòries, excepte en alguns casos que s’indica el contrari.
Des de l’OITT, volem dotar d’eines al personal investigador de la UdG amb l’objectiu de millorar la qualitat de les propostes presentades a convocatòries competitives de finançament europeu de la RDI, especialment a les del programa marc Horizon Europe. Aquest coneixement però és extensible a altres programes de finançament tant estatals com europeus.
Per aquest motiu organitzarem una sèrie de tallers dedicats a aquestes qüestions transversals. Al primer, que està previst per després de Setmana Sant, tractarem les pràctiques de Ciència oberta, un tema actual i rellevant en la preparació de propostes. Properament farem arribar els detalls de la jornada.
Si necessiteu més aclariments sobre aquesta convocatòria, podeu contactar amb la Secció de Projectes Europeus i Internacionals de l’OITT: european.office@udg.edu